Vastuullisuus: Kantahämäläinen maanrakennusliike syyllistyi ympäristörikoksiin
Artikkeli05.01.2022
Rikosepäily voi ennakoida yrityksen taloudellista alamäkeä. Kantahämäläisen maanrakennusliikkeen liikevaihto on rikosten paljastuttua syöksynyt ja sille on kertynyt kymmeniä maksuhäiriömerkintöjä. Joulukuussa 2021 yritys hakeutui konkurssiin. Vastuullisuusraportti auttaa ennakoimaan riskiä.
Yritysten taustaselvityksissä vastuullisuus on entistä tärkeämpi tarkastelukohde. Rikokseen syyllistyvä palveluntarjoaja, alihankkija tai rahoituksen hakija vaarantaa kumppaninkin maineen. Yhteistyössä on silloin myös korkea taloudellinen riski. Nämä riskit realisoituivat tapauksessa, jossa tunnettu kantahämäläinen maanrakennusliike syyllistyi ympäristön turmelemiseen ja ajautui sittemmin syviin taloudellisiin vaikeuksiin.
Tapahtumat alkoivat vuonna 2011, kun keskusrikospoliisi teki yrityksen kohteisiin tarkastuksen. Paljastui, että vuosikymmeniä toiminut, erityisesti pilaantuneen maan käsittelyyn erikoistunut yritys oli varastoinut ympäristöluvan vastaisia jätteitä pohjavesialueella. Toisella työmaallaan yritys oli kaivanut sorakuoppaa syvemmälle kuin ympäristölupa olisi sallinut. Tarkastuksista alkoi oikeudenkäyntien sarja. Oikeus mm. totesi, että jätteiden läjittäminen sorakuoppaan oli aiheuttanut roskaantumista ja pohjaveden pilaantumisen vaaran. Toiminnan katsottiin olleen osin tahallista ja osin törkeän huolimatonta.
Tammikuussa 2016 Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi yrityksen maksamaan yhteisösakkoa 20 000 euroa ja toimitusjohtajan kanssa yhteisvastuullisesti 15 000 euron korvaukset ympäristön turmelemisesta. Myöhemmin Turun hovioikeus alensi korvaussumman 12 000 euroon.
Huomautuksitta ei maanrakennusliike ole toiminut tuomioiden jälkeenkään. Asiakastiedon Vastuullisuusraportin mukaan Etelä-Suomen Aluehallintovirasto määräsi yritykselle 8 000 euron tilaajavastuulain mukaisen laiminlyöntimaksun kesäkuussa 2018.
Lue lisää Vastuullisuusraportista
Luokituksen laskukierre syveni vähitellen
Vastuullisuuspuutteet ja rikosepäilyt, jopa rikostuomiot on huomioitava yritystä koskevassa päätöksenteossa erikseen, koska luottotietolaki ei mahdollista niiden huomioimista suoraan luottoluokituksessa. Asiakastiedon Rating Alfa -luokitus perustuu tarkasti määriteltyyn ja mallinnettuun taloudelliseen informaatioon. Esimerkkitapauksesta voidaan kuitenkin nähdä, että maanrakennusliikkeen rekat syöksyivät myös taloudellisesti jyrkkenevään alamäkeen oikeusprosessin edetessä. Luonnollisesti ainakin osittain tämä johtui mainehaitasta.
Rikosten paljastuessa vuonna 2011 yritys teki noin 18 miljoonan euron vuosittaista liikevaihtoa ja luokitus oli varsin kohtuullinen AA. Tästä eteenpäin liikevaihto on laskenut vuosittain. Asiakastiedon antama luokitus vaihteli 2012-2016 ollen useimmiten A, kunnes kesäkuussa 2017 putosi B:hen ja elokuussa C:hen. Yrityksellä on lähes 50 maksuhäiriömerkintää, joista viimeisimpänä saneerausohjelman vahvistaminen maaliskuussa 2019.
Maanrakennusliikkeen luottotiedoista voi helposti päätellä, että sen rahoitusasema heikkeni olennaisesti heti rikosten paljastuttua. Siihen saakka paikallinen rahoittajapankki oli lukuisia kertoja rekisteröinyt sen yrityskiinnityksiä yhteensä miljoonien eurojen arvosta, mutta 2011 jälkeen uusista kiinnityksistä ei enää ole merkintöjä. Pitkäaikaisen rahoitussuhteen katkeaminen kertoo riskin kasvusta, joka muidenkin yrityksen kanssa toimivien on syytä huomioida.
Joulukuussa 2021 yritys hakeutui konkurssiin. Yrittäjä kertoi lehtihaastattelussa rikostutkinnan vaikeuttaneen liiketoimintaa merkittävästi.