Uutiset ja tilastot

Tältä sivulta löydät viimeisimmät tiedotteet, artikkelit, konkurssitilastot ja muut tilastouutiset


Synkkä talousennätys rikki – tänä vuonna eniten yrityksiä konkurssiin koko 2000-luvulla

Tiedote20.11.2024

Synkkä talousennätys rikki – tänä vuonna eniten yrityksiä konkurssiin koko 2000-luvulla
  • Vaikka vuotta 2024 on jäljellä vielä yli kuukausi, konkurssiin on ajautunut jo tässä vaiheessa vuotta lähes 2 700 yritystä.
  • Konkurssiin päätyneiden yritysten määrä on nyt ylittänyt 2000-luvun edellisen ennätyksen, joka meni rikki viime vuonna. Vuonna 2023 konkurssiin asetettiin kokonaisuudessaan 2 681 yritystä.
  • Alle 199 000 euron liikevaihdon yritykset muodostavat merkittävän osan konkurssia hakeneista yrityksistä, mutta konkurssiin hakeutuvien yritysten määrä on kasvanut kaikissa liikevaihtoluokissa. Eniten konkursseja haettiin Uudellamaalla, toiseksi eniten Varsinais-Suomessa.
  • Samaan aikaan uusia yrityksien perustamismäärässä ollaan matkalla kohti 2020-luvun ennätysvuotta.
     

“Suomessa tehdään parhaillaan synkkää taloushistoriaa. Jo viime vuosi oli konkurssien lukumäärällä mitattuna 2000-luvun mittapuulla omaa luokkaansa, sillä viime vuotta edeltävä ennätys oli vuodelta 2009, jolloin konkurssiin ajautui 2 242 yritystä. Viime vuodet ovat olleet yrittäjille haastavia muun muassa pandemian, korkojen nousun ja yleisen taloustilanteen vuoksi, ja tämä näkyy nyt konkurssiin ajautuneiden yritysten ennätyksellisessä määrässä”, kertoo Asiakastiedon tuoteomistaja Jaakko Nors.

Eniten konkurssiin on hakeutunut tänä vuonna pieniä, alle 199 000 euron liikevaihdon yrityksiä, mutta konkurssiin hakeutuvien määrä on kasvanut myös kaikissa suuremman liikevaihtoluokan yrityksissä. Esimerkiksi vuonna 2021 konkurssiin hakeutui 79 yritystä, joiden liikevaihto oli 2-9,9 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna saman kokoluokan yrityksissä vastaava luku on 171 kappaletta.

Merkittävä osuus, peräti 63 %, tänä vuonna konkurssiin hakeutuneista yrityksestä on Uudeltamaalta. Toiseksi eniten konkurssiin hakeutuivat varsinaissuomalaiset yritykset, joiden osuus kaikista konkurssiin hakeutuneista yrityksistä on 13,5 %. Eniten konkurssiin on hakeutunut vuonna 2024 rakennusalan (707 kpl), tukku- ja vähittäiskaupan (523 kpl) ja majoitus- ja ravitsemusalan (334 kpl) yrityksiä.

Konkurssiin hakeutuneiden yritysten määrä maakunnittain vuonna 2024. Tiedot poimittu 18. marraskuuta.

“Ylivoimaisesti suurin osa konkurssiin hakeutuneista yrityksistä on alle neljän työntekijän yrityksiä, mutta valitettavasti myös useamman työntekijän työllistäviä yrityksiä menee nyt enemmän nurin kuin aiemmin. 5-9 työntekijää työllistäviä yrityksiä on hakeutunut tänä vuonna konkurssiin jo 404 kappaletta, kun vuonna 2023 vastaava määrä oli 336 yritystä. 10-19 työntekijää työllistäviä yrityksiä on hakeutunut tämän vuoden aikana konkurssiin jo 194 kappaletta”, kertoo Nors.

Uusia yrityksiä syntyy nyt enemmän kuin koskaan 2020-luvulla

Tänä vuonna 31. lokakuuta mennessä oli perustettu hieman yli 47 000 uutta yritystä, kun vielä viime vuonna luku oli vastaavana ajankohtana hieman vajaa 44 000.  

Yrityksiä on perustettu tänä vuonna etenkin ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan (6 021 kpl), kuljetuksen ja varastoinnin (4 789 kpl) sekä maa-, metsä- ja kalatalouden (4436 kpl) aloille. Myös paljon konkursseja kokeneelle rakennusalalle on perustettu vajaa 3 600 yritystä.

Perustettujen uusien yrityksien lukumäärä 2020-luvulla. Tiedot poimittu 20. marraskuuta 2024.

“On positiivinen merkki, että uusia yrityksiä uskalletaan perustaa. Varmoja syitä uusien yritysten perustamisinnolle on hankala sanoa, mutta esimerkiksi moni konkurssin kokenut yrittäjä on saattanut perustaa uuden yrityksen. Tänä vuonna on ollut myös paljon muutosneuvotteluita ja isojakin yrityksiä on mennyt nurin. Tilanne on saattanut johtaa siihen, että moni työpaikkansa menettänyt on päättänyt kokeilla siipiään yrittäjänä”, Nors pohtii.


Lisätiedot

Jaakko Nors
Tuoteomistaja
Suomen Asiakastieto

jaakko.nors@asiakastieto.fi
050 388 9549
 

*Asiakastieto rajaa tarkasteltavien yritysten määrän ammatillista liiketoimintaa harjoittaviin yrityksiin, joiden yhtiömuoto on joko Oy, Oyj, AY, Ky tai YEH.

Asiakastiedon ja Tilastokeskuksen konkurssitilastot lasketaan eri tavalla. Asiakastieto tilastoi konkurssiin ajautuneiden ja konkurssiin hakeutuneiden uniikkien yritysten määrää. Tilastokeskus raportoi konkurssihakemukset yrityksittäin. Yhdellä yrityksellä voi näin olla useita konkurssihakemuksia.

Liitteet