Uutiset ja tilastot

Tältä sivulta löydät viimeisimmät tiedotteet, artikkelit, konkurssitilastot ja muut tilastouutiset


Peruskoulun tiedoilla ei pitkälle pötkitä – talouskasvatusta tarvitaan!

Blogi11.05.2021

Peruskoulun tiedoilla ei pitkälle pötkitä – talouskasvatusta tarvitaan!

Aalto-yliopiston tekemä tutkimus osoitti, että matala koulutustaso on selkein yhteinen nimittäjä sille, että henkilö saa maksuhäiriömerkinnän. Maksuhäiriöriski moninkertaistuu, jos opinnot jäävät peruskouluun. Jos henkilön päästötodistuksen keskiarvo on lisäksi heikko, on maksuhäiriöriski 40-50%. Tulos ei ole yllättävä, koska kovinkaan moni yläasteen päättävä ei mielestäni ole valmis tekemään isoja tai edes keskisuuria taloudellisia ratkaisuja itsenäisesti.  Mitä aiemmin koulunsa päättää, sitä aiemmin niitä joutuu todennäköisesti tekemään.

Asiakastieto on vuodesta 2011 järjestänyt #TarkkaFyrkka-oppitunteja peruskoulun ja toisen asteen välillä oleville ikäluokille. Juuri aikuistumassa oleva ikäluokka on potentiaalisin kohderyhmä oman taloudenhallinnan opettelulle, koska täysi-ikäisyyden vapaus ja vastuu siintävät tarpeeksi lähellä horisontissa. Kun nuori saa oikealla hetkellä perustietoa oman talouden hallinnasta, voi hän säästyä monelta murheelta. Tärkein neuvo nuorille on: pyydä ajoissa apua! Sekään ei ole kovin helppoa, varsinkaan jos ei tiedä mistä sitä voisi kysyä.

TarkkaFyrkka-materiaali auttaa opettamaan taloudenhallintaa

Olemme kehittäneet talousopetuksen konseptia vuodesta 2016 yhdessä Nuorten Akatemian kanssa. Tällä hetkellä voimme tarjota kouluille kattavan materiaalipankin, josta voi kerätä omaan opetukseen soveltuvia tiedon jyväsiä tai kokonaisuuksia.

Materiaaleja on muokattu 9-luokkalaisille sekä 2. asteelle ja niitä voi täysin vapaasti hyödyntää omassa opetuksessa. Lisäksi tarjoamme vuosittain työpajoja, joita Nuorten Akatemian ohjaajat käyvät oppituntien aikana pitämässä. Tunteja järjestetään sekä etänä että lähiopetuksena.

Yhtä reseptiä maksuhäiriöiden vähentämiseen ei ole. Aalto-yliopiston tekemän tutkimuksen valossa on kuitenkin helppo todeta, että pitämällä nuoret koulunpenkillä ja antamalla heille annos taloustietämystä oikealla hetkellä päästään aika hyvään alkuun. 

Jos talouskasvatuksen kohderyhmää pitäisi rajata vielä tarkemmin, laittaisin panoksia 10-luokkalaisille. Heillä on suuri riski ajautua taloudellisesti sivuraiteille elämässään, mutta toisaalta heillä on vielä hyvä mahdollisuus kohentaa arvosanojaan ja jatkaa opintojaan toisella asteella. Pelkällä peruskoulupohjalla ei pitkälle pötkitä. 

Heikki Ruponen

Liitteet