Miksi ESG-raportointi on tärkeää jokaiselle yritykselle?
24.10.2024
Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nousseet keskeiseen rooliin liiketoiminnassa. Yksi tärkeimmistä työkaluista vastuullisuuden seuraamiseksi on ESG-raportointi, jolla mitataan ja raportoidaan yritysten ympäristöön, sosiaalisiin tekijöihin ja hallintotapaan liittyviä toimia ja niiden vaikutuksia.
Tässä artikkelissa käymme läpi ESG-raportointiin liittyviä pääperiaatteita ja kerromme, miksi raportointi kannattaa tehdä vaikkei regulaatio siihen velvoittaisi. Lisäksi esittelemme Suomen Asiakastiedon tarjoamia ratkaisuja vastuullisuusraportoinnin toteuttamiseksi.
Lue lisää Asiakastiedon ESG-palvelusta →
ESG-raportointi on pakollinen isoille yrityksille, tulevaisuudessa myös pienille
ESG-raportointi voi olla yrityksen koosta riippuen joko velvoite tai vapaaehtoinen toimenpide. EU:n kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukainen ESG-raportointi on tullut 1.1.2024 alkaen pakolliseksi isoille, yli 500 henkilöä työllistäville, pörssilistatuille yrityksille.
Vuodesta 2025 lähtien raportointivelvoite laajenee koskemaan myös yli 250 henkilöä työllistäviä yrityksiä, ja vuodesta 2026 alkaen lisäksi listattuja pk-yrityksiä.
Mitä ESG-raportointi tarkoittaa?
ESG-raportointi tarkoittaa yrityksen vastuullisuusraportointia. Lyhenne tulee englannin kielestä viitaten ympäristölliseen (Environmental), sosiaaliseen (Social) sekä hallinnolliseen (Governance) vastuuseen. ESG-raportoinnilla viestitään, miten yritys hoitaa vastuullisuutta näihin osa-alueisiin liittyen.
ESG-raportointi voi olla yrityksen koosta riippuen joko regulaation velvoittamaa ja määrittelemää tai yrityksestä itsestään lähtevää vapaaehtoista raportointia.
Mikä CSRD on?
CSRD eli Corporate Sustainability Reporting Directive on EU:n kestävyysraportointidirektiivi, joka asettaa yrityksille uusia vaatimuksia kestävän kehityksen raportoinnista. Direktiivi laajentaa yritysten tiedonantovelvollisuuden kattamaan kaikki ESG:n osa-alueet. Se laajentaa ja tarkentaa aikaisemman Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vaatimuksia.
Lue lisää: Yritysten CO2-laskennasta ratkaisu taistelussa ilmastonmuutosta vastaan
ESG-raportointi kannattaa, vaikka velvoitetta ei olisi
Vaikka direktiivi ei velvoittaisi yritystäsi vielä vastuullisuusraportointiin, ESG-raportointi kannattaa silti: ESG-tietoja käytetään jo nyt esimerkiksi pankkien luottoprosesseissa. ESG-tiedot auttavat vastuullisia yrityksiä erottautumaan positiivisesti muista toimijoista saman toimialan sisällä ja saamaan rahoitusta paremmilla ehdoilla tulevaisuudessa.
Asiakastiedon ESG-palvelun avulla kaiken kokoiset yritykset voivat raportoida ESG-tietojaan helposti.
Miksi tehdä vapaaehtoinen ESG-raportointi?
- Asiakastiedon ESG-palvelun kautta tiedot saavuttavat kerralla kaikki pankit
- ESG-raportointi auttaa vastuullisia yrityksiä erottautumaan positiivisesti muista toimijoista saman toimialan sisällä
- ESG-tietoja käytetään esimerkiksi vakuuttamisessa, julkisissa kilpailutuksissa sekä pankkien luottoprosesseissa
- Yritys saa palvelusta myös erillisen raportin omaan käyttöön, josta saa tärkeitä huomioita yrityksen vastuullisuusstrategian kehittämiseen
- ESG-raportointi on ilmaista ja turvallista Asiakastiedon ESG-palvelulla.
Lue lisää Asiakastiedon ESG-palvelusta →
Miten ESG-raportoinnin voi tehdä?
Asiakastiedon ESG-palvelun avulla kaiken kokoiset yritykset voivat raportoida ESG-tietojaan helposti. Asiakastiedon ESG-palvelu on ilmainen verkkopalvelu, jossa raportoinnin voi tehdä vastaamalla vuosittaiseen ESG-kyselyyn. Vastaaminen vie ainoastaan noin 15 minuuttia. Kun palveluun luo tilin ja tiedot tallentaa, kyselyyn voi palata milloin tahansa.
Lue lisää Asiakastiedon ESG-palvelusta →
Asiakastiedon ESG-palvelun kautta tehty raportointi tulee osaksi Asiakastiedon tuottamaa ESG-raporttia, joka on saatavilla kaikista suomalaisista yrityksistä. Raportti sisältää yrityksen ympäristövastuuseen, sosiaaliseen vastuuseen ja hallintotapaan liittyviä julkisia ja yrityksen itse raportoimia tietoja.
Näet ESG-raportissa kysyttävät kysymykset ESG-palvelusivun usein kysytyt kysymyset -osiossa: Kuinka voin valmistautua yritykseni ESG-tietojen antamiseen?