Maksuhäiriöisten määrä jatkoi kasvuaan – 370 000 maksuhäiriöisen raja ylittyi ensimmäistä kertaa luottotietolain muutoksen jälkeen
04.04.2025

-
Vähintään yhden maksuhäiriön omaavien henkilöiden määrä jatkoi kasvuaan vuoden 2025 ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Maksuhäiriöisiä henkilöitä on nyt lähes 373 000, kun viime vuoden lopussa heitä oli hieman alle 369 000.
-
Yli 370 000 maksuhäiriöisen henkilön raja rikkoutui ensimmäistä kertaa joulukuun 2022 luottotietolain muutoksen jälkeen. Lakimuutoksen tultua voimaan maksuhäiriöisten henkilöiden määrä laski vuoden 2023 ajan, kunnes määrä kääntyi nousuun vuoden 2024 alussa.
-
Vuoden 2025 alussa maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvuvauhti on kiihtynyt hieman, sillä maksuhäiriöisiä henkilöitä on nyt noin 4000 enemmän kuin viime vuoden lopussa. Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kasvoi myös loka-joulukuussa 2024, mutta kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana kasvua on tullut 14 % enemmän kuin edellisellä mittausjaksolla.
-
Maksamattomista kulutusluotoista ja pikavipeistä johtuvien maksuhäiriömerkintöjen osuus on kasvanut parin viimeisen vuoden aikana. Vuoden 2023 ensimmäisen kolmen kuukauden aikana annetuista velkomustuomioista hieman yli 57 % tuli maksamattomista tili- ja kertaluotoista sekä pikavipeistä. Viime vuoden vastaavana ajankohtana osuus oli lähes 61 %, ja kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana vastaava luku oli vajaa 68 %.
-
Ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän saavien alle 20-vuotiaiden ja 20–24- vuotiaiden nuorten määrä on kasvanut huomattavasti nykyisen luottotietolain voimassaolon aikana.
“Maksamattomista kulutusluotoista johtuvien maksuhäiriöiden määrän kasvu on huolestuttava merkki. Tämä ja maksuhäiriöisten henkilöiden määrän jo vuoden ajan jatkunut kasvu kertoo, että vuoden 2022 lopussa voimaan tullut luottotietolain uudistus ei ole onnistunut parantamaan ylivelkaantumisen kanssa kamppailevien tilannetta, vaikka lain tavoite oli parantaa heidän asemaansa. Nyt yhä useampi ajautuu entistä helpommin takaisin ongelmiin. Moni ylivelkaantunut seilaa puhtaiden luottotietojen ja maksuhäiriön välillä, koska he voivat ottaa uutta lainaa heti maksuhäiriömerkinnän poistuttua, vaikka taloudellinen tilanne ei sitä tukisi. Miten tämä palvelee ylivelkaantuneita?” ihmettelee Asiakastiedon varatoimitusjohtaja Mikko Karemo.
Ennen joulukuussa 2022 voimaan tullutta luottotietolain muutosta maksuhäiriömerkintä säilyi rekisterissä kaksi vuotta maksuhäiriön perusteena olleen velan maksamisen jälkeen. Nykyään maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietoyritykset ovat saaneet tiedon maksuhäiriömerkinnän perusteena olevan velan maksamisesta.
Ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän saavien nuorten määrä kasvanut uuden luottotietolain voimassaolon aikana
Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana noin 850 alle 20-vuotiasta ja 2150 20–24-vuotiasta sai ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän. Vuoden 2022 ensimmäiseen kolmeen kuukauteen verrattuna ensimmäisen maksuhäiriön saavien alle 20-vuotiaiden määrä on kasvanut lähes 22 prosenttia ja 20–24-vuotiaiden määrä yli 65 prosenttia. 20–24-vuotiaista miehistä vajaalla 9,5 prosentilla on vähintään yksi maksuhäiriö.
“Nuorten ensimmäisten maksuhäiriöiden määrän kasvuun voi vaikuttaa puhtaiden luottotietojen ja maksuhäiriömerkinnän välillä seilaaminen. Kun luottotiedot saa puhdistettua nopeasti, maksuhäiriömerkinnän pelotevaikutus pienenee. Tämä ei kannusta nuoria vastuullisen ja pitkäjänteisen taloudenpidon opetteluun. Tämän vuoksi nyt on korkea aika pohtia, tulisiko maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa pidentää esimerkiksi toistuvien maksuhäiriöiden perusteella”, Karemo esittää.
Kasvava osa maksuhäiriöistä syntyy maksamattomista kulutusluotoista
Ylivoimaisesti suurin osa maksuhäiriöistä syntyy maksamattomista kulutusluotoista. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuun aikana lähes 68 % velkomustuomioista tuli maksamattomista tili- ja kertaluotoista sekä pikavipeistä. Kyseisen asiatyypin velkomustuomiot ovat kasvaneet yli 10 % kahdessa vuodessa.
“Maksamattomien kulutusluottojen aiheuttamat maksuhäiriömerkinnät ovat kasvaneet samalla kun maksamattomien postimyynti- ja verkko-ostosten aiheuttamat maksuhäiriömerkinnät ovat vähentyneet. Kulutusluotto on nykyään hyvin yleinen maksutapavaihtoehto niin nettikaupoissa kuin kivijalkakaupoissakin, ja tämän seuraukset näkyvät maksuhäiriötilastoissa. Velkomustuomioiden määrä on myös kasvanut merkittävästi parin vuoden takaiseen vastaavaan ajankohtaan verrattuna, mikä kielii ylivelkaantuneiden talousvaikeuksien syvenemisestä”, huomauttaa Karemo.
Lisätiedot:
Viestinnän asiantuntija
Emmi Paajanen
emmi.paajanen@asiakastieto.fi
045 123 8804
Omia luottotietoja koskevat kyselyt:
Asiakaspalvelu
010 270 7300
omatieto@asiakastieto.fi