Uutiset ja tilastot

Tältä sivulta löydät viimeisimmät tiedotteet, artikkelit, konkurssitilastot ja muut tilastouutiset


Huijauslaskut: älä usko edes toimitusjohtajaa

Uutinen03.09.2019

Huijauslaskut: älä usko edes toimitusjohtajaa

Oletko yrittäjä? Jos et ole vielä saanut huijauslaskua, on vain ajan kysymys, ennen kuin törmäät sellaiseen. Ongelma on valtava Ruotsissa ja valitettavasti yleistymässä myös Suomessa. Ns. toimitusjohtajapetosten määrä Suomessa on poliisin mukaan kasvanut. Toimitusjohtajapetoksilla tarkoitetaan sellaisia rikoksia, joissa hyödynnetään johtavassa asemassa olevan henkilön tietoja petoksen tekemiseksi.

– Tyypillisesti rikollinen tekeytyy yrityksen toimitusjohtajaksi ja pyytää alaistaan sähköpostitse maksamaan tekaistun laskun rikollisen tilille, kertoo rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisin yhteydessä toimivasta poliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta poliisin tiedotteessa.

Tänä vuonna poliisille on tehty 196 rikosilmoitusta epäillystä toimitusjohtajapetoksesta ja poliisin arvion mukaan yritykset ja muut rikosten kohteeksi joutuneet toimijat ovat menettäneet rikosten takia rahaa arviolta 4,2 miljoonaa euroa. Viime vuonna ilmoituksia tehtiin poliisille noin 170 ja vuonna 2017 noin sata.

– Toimitusjohtajapetoksia on tehty Suomessa jo usean vuoden ajan. Aiemmin niitä on kohdistettu lähinnä suuriin ja keskikokoisiin yrityksiin, mutta viime aikoina myös erilaiset yhdistykset, kuten urheilu- ja muut harrastusseurat ovat joutuneet tällaisen toiminnan kohteiksi, Leponen sanoo.

Toimitusjohtajahuijauksia tehtaillaan usein ns. kepillä jäätä kokeillen suurelle joukolle yrityksiä. Astetta suunnitelmallisempi ja kohdennetumpi tapa on vaihtaa yrityksen vastuuhenkilöt rekisteritietoihin, jolloin huijarit pääsisivät tekemään sopimuksia yrityksen nimissä. Näihin kannattaa varautua hankkimalla Tietovahti-palvelu, joka valvoo automaattisesti yrityksen tietomuutoksia. Jos yrityksen tietoja muutetaan ilman todellisten omistajien ja vastuuhenkilöiden suostumusta, Tietovahti-palvelu lähettää siitä ilmoituksen. Tällä tavalla pystyy heti reagoimaan tilanteeseen ja estämään yrityksen nimissä tehtävät petosyritykset.

Huijaussesongit ovat myytti

Ruotsissa yleisimpiä ovat olleet huijaukset, joissa lasku vaikuttaa viranomaisilmoitukselta ja koskee esimerkiksi rekisteritietojen päivittämistä tai näkyvyyden lisäämistä ilmoituksella.

-Nämä laskuttajat toimivat harmaalla alueella. On hiukan tulkinnanvaraista, onko yrittäjää johdettu harhaan vai ei, yksi Ruotsin parhaista huijausasiantuntijoista, freelance-toimittaja Anders Nyman pohtii.

Hän muistuttaa, että tällaisia huijauskirjeitä ja -laskuja voi tulla milloin tahansa, ei pelkästään kesäisin. Yleinen myytti on, että huijarit keskittyisivät kesäsesonkiin, jolloin talousosastoillakin työskentelee paljon kesätyöläisiä.

-Huijauksissa "sesonkiajat" ovat tilastojen mukaan vaarallinen myytti. Yrittäjänä sinun on oltava yhtä valppaana ympäri vuoden.

Tutustu tarkemmin Tietovahti-palveluun

Liitteet